"Az adattárház elfogadtatása egy nagyon fontos lépés az adattárház projektek bevezetése során."

 

 

 

 

 

 

 

 

Adattárház és üzleti Intelligencia

 

Az adattárházakról és az üzleti intelligenciáról (BI) az elmúlt tíz évben egyre fontosabb területként gondolkodnak a vállalatok. A nap mint nap előálló adatmennyiség, az egyre összetettebb termékek, az üzleti folyamatok gyors változása mind növeli a döntések előkészítésére, megfelelő adatokkal való alátámasztására vonatkozó igényeket. A vezetők naponta több órát töltenek információkereséssel, munkatársaik pedig előállításukkal.

Cégünk szakértői a legnagyobb hazai bankoknál és biztosítóknál szerezték szakmai tapasztalataikat, ahol a legkülönfélébb adattárházzal kapcsolatos projektekben vettek részt, illetve vezették azokat. Munkánk során találkoztunk a BI megoldás kiépítésének összes fázisával, több különböző nézőpontból is. Tapasztalataink alapján a tipikus BI célok a következők:            

  • Jobb döntéshozás
  • Adat alapú döntések
  • Az üzleti működés jobb megértése
  • Profit maximalizálás
  • Mérhetőség, visszacsatolás lehetősége
  • Új üzleti irányok
  • Döntések eredményének értékelési lehetősége

Ennek megfelelően a BI rendszerek általában az egységes riportkészítést, multi-dimenzionális elemzést, elemzési alkalmazások kiszolgálását valamint adatbányászatot jelentenek. A BI rendszerek kiépítésében felkészült szállítóként és hosszú távú partnerként segítünk a stratégia kialakításától a megvalósításig. Meglátásunk szerint egészséges BI program úgy jöhet létre, ha a befogadó szervezet a kezdetektől a kiépítésig és a működtetés során is aktív szerepet vállal a projektben. A gyakori hozzáállás, miszerint a belső erőforrások terheltsége miatt a szállítóra bízzák a teljes projektet, megtisztelő, azonban problémákat okoz a megoldás élesítése, átadása során.

Munkamódszerünknek ezért fontos eleme, hogy a vállalat ténylegesen saját tulajdonaként kezelje a BI megoldást: nyílt partneri bizalomra épűlő kapcsolatot építsen ki a szállítóval, mégse hagyatkozzon teljes mértékben a szállítóra, biztosítsa a stratégiai döntéshozók tényleges részvételét.

A BI projektek komplexitása és a megvalósítás időtávja miatt a változások elkerülhetetlenek. Emiatt a prioritások gyakran átértékelődnek, a célok változnak a BI projekt során. Ezt megértve számunkra az együttműködés és a közös cél fontos, gyakran fontosabb, mint mereven ragaszkodni az eredeti koncepcióhoz.

Tekintve, hogy egy újszerű elemző eszköz megléte előtt nem várhatjuk el az elemzések felhasználásában való jártasságot, és így a megfelelő kérdések megfogalmazását sem, ezért analitikus készségünk és tapasztalatunk felhasználásával aktívan kivesszük a részünket azon mérőszámok, KPI-k, elemzési területek kialakítása során, amelyekkel egy adott üzleti terület, vagy specifikus üzleti folyamat támogatható. Ily módon a szakterületi best-practice megoldások természetes módon épülnek be a készülő BI rendszerbe.

Üzleti intelligencia – új irányok

Az első BI megoldás kiépítése után gyakran jeletkezik egy probléma: a vállalati szintű BI csak a senior management egy töredékének szükséges, számukra hordoz hasznos információt. A vállalat más szereplői számára szükséges információ, ami épp ezeknek az elemzéseknek a számukra releváns eredményei, azonnal elérhetőek, az általuk használt alkalmazásokban. Meglátásunk szerint a BI rendszerek a jövőben szerves elemként épülnek be a vállalat működésébe.

Üzleti intelligencia, mint az élő szervezet, a vállalat élő, változásban lévő, szerves része – projektjeink egyre gyakrabban öltik ezt a formát.

Üzleti intelligencia – kapcsolódó területek

Munkatársaink jártasak az adattárházak esszenciális részét képező metaadat menedzsment, konfiguráció kezelés és változás követés valamint az ETL folyamatok kialakításában is. Készség szintjén ismerik a szakterület jelentős generikus adatmodelljeit és a ráépülő megoldásokat, valamint az adatminőség felmérés, javítás, és adatkezelési folyamat javítás területét.

Vállaljuk a meglévő jelentési struktúra konszolidálását is, új jelentések definiálását (pl. Basel II.) és megvalósítását, a jelentéskészítési folyamatok és erőforrásigény optimalizációját.

Kompetenciánk kiterjed ezek teljesítményének vizsgálatára, optimalizálására, illetve a meglévő adatvagyon minőségének felmérésére és tisztítására, valamint külső és belső adatforrások beillesztésére.

Tapasztalataink alapján cégünk bátran vállalja adattárház projektek szakmai vezetését, tetszőleges komponensének megtervezését és megvalósítását, illetve működtetését, valamint a szükséges architektúra tervezését és a projektek minőségbiztosítását.

 

 

div

Szakembereink

További információkat tudhat meg szakembereinkről a Kompeteciáink oldalon.

div

Vissza